meny

Spiritualitet

Her får du utforsket og utfordret din sjette og syvende sans, intuisjon og kritisk tenkning!

Denne linjen handler om:

 • Bruke naturen– for det gir positive opplevelser, rom for øyeblikk og gode samtaler. Vi tester både solskinn og gråvær, og ser på hvorfor naturen, og å være i naturen, er så viktig for oss
 • Være kreative og skapende – både fordi man kan skape nye og nyttige resultater, men og velvære fordi man skaper noe vakkert
 • Ut av komfortsonen – i trygge omgivelser – for ingen utvikling skjer uten av man tør å strekke seg!
 • Ta vare på fysisk helse – ulik fysisk aktivitet for å styrke kropp, ulike kosthold og hvordan kosthold påvirker oss m.m
 • Ta vare på mental helse – teknikker for mestring og strategier for å takle stress, uro m.m.

Finn ditt balansepunkt!

Her skal vi se nærmere på de uendelige mulighetene for å finne mening, øve på kritisk tenkning rundt etiske, filosifiske, kulturelle og religiøse ideer, praksiser og ritualer – og se om eller hvordan det kan ha relevans til oss i dag.De aller fleste metoder for selvutvikling og personlig vekst er en kombinasjon av øvelser fra religion, alternativ medisin og moderne psykologi – og her får du et lite innblikk i alt!

Teori
– Etikk, filosofi, religion og livssyn fra hele verden, eks. verdensreligionene, new age, humanisme, wicca, paganisme, norrøn religion, spiritiualitet,  m.m.

Praksis/ritualer
– Yoga, meditasjon, reiki, tarot, astrologi, naturmedisin, sjamanisme, akupunktur, krystaller, aromaterapi, massasje, m.m.

Praktisk info

Hva koster det?

Pris: fra 114 500,-
Lånekassen dekker: kr 137 900,-
spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet.
spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet. spiritualitet.

Hva finnes egentlig mellom himmel og jord? Hvordan kan jeg finne ut av hvem jeg er, hva jeg vil med livet og hvem jeg vil være? Vi lover mange spørsmål, og enda flere svar!

Dette vil du lære

 • Bli bevisst dine egne styrker og svakheter
 • Styrke din kritiske sans
 • Videreutvikle dine styrker
 • Styrke selvtillit og samarbeidsevner
 • Prøv ut nye oppgaver og roller
 • Styrke din mentale og fysiske helse

Våre forventninger til deg

Du og din innsats bestemmer hva du får igjen fra skoleåret – og vi forventer:

 • Deltakelse  – at du møter når du må
 • Innsats  – at du viser vilje til å prøve og møte forberedt
 • Toleranse – at du er åpen for at ikke alle er like
 • Ansvar  – at du er med på å ta ansvar for et godt miljø på linja og på skolen

Skoleåret 24/25 tilbyr vi to felles skoleturer utenlands – begge er frivillige å delta på. Les mer om studieturer og ta gjerne kontakt for å vite mer: post@harstadfolkehogskole.no.

Elever som velger å ikke dra på studieturene utenlands, vil ha eget undervisningsopplegg på skolen, og mindre turvirksomhet i nærområdet.

 

 

TIFF Tromsø.

Alle elevene deltar på felles studietur sammen, til Tromsø og TIFF i januar.

 

TIFF er Norges største internasjonale filmfestival, og er både en populær publikumsfestival og et viktig møtested for norsk og internasjonal filmbransje. TIFF arrangeres hvert år i Tromsø i januar, og vi er hjertelig til stede. Vi stiller som frivillige, til gjengjeld får vi mat og se så mye prisbelønt film vi overhodet klarer. Den stående rekorden er fra 2017, hvor vi så 36 filmer på en uke. Det er mye magisk med TIFF, men det mest eventyrlige er utekinoen, hvor vi får se film under nordlys og glitrende stjerner. Tromsø, også kalt Nordens Paris, er en fantastisk by med mange muligheter for å drive med scenekunst videre.

 

 

London

Obligatorisk: Nei
Pris: 15 000
Varighet: 5-7 dager

England! London!

 

Hvert år besøker 28 millioner mennesker storbyen London, og vi setter sammen en hektisk og intens storbyopplevelse i hjertet av England.
Vi bor enkelt, og bruker penger på sightseeing i flere av Londons fantastiske parker, spennende attraksjoner og opplevelser, markeder og shopping, konserter og teater – og kanskje fotball? Kulturmetropolen London har noe for enhver smak, og fellesskapet vi får ved å reise sammen på tur er unikt!

 

Reise, overnatting og alt obligatorisk innhold er inkludert i prisen!

 

For alle våre turer gjelder følgende: Vi tar forbehold om nok antall påmeldte, endring av priser som følge av valutakurser, fly- og transporttariffer, samt uforutsette skatter og avgifter som vi ikke selv råder over. Skoleturene våre utenlands er frivillige.

 

 

Praha – Berlin

Obligatorisk: Nei
Pris: 18 000
Varighet: 6-7 dager

ÅRETS KINDEREGG! En uke med inntrykk og opplevelser som vil vare lenge!

 

Praha er en av Europas vakreste og best bevarte hovedsteder, – og Berlin er to byen i ett – alt det amerikanske på en europeisk måte. Vi besøker begge! To storbyeren, en av verdens vakreste togreiser frakter oss mellom disse flotte metropolene – en fantastisk felles opplevelse.
Praha, den gyldne byen. Et rikt kulturliv, koselige gater, gode restauranter og rimelig shopping er noen av stikkordene. John Lennon-muren, den berømte astronomiske klokken, Prahaborgen, Dansehuset og Karlsbroen er severdigheter man ikke bør gå glipp av, i byene som har en hel bydel, Gamlebyen, på Unescos verdensarvliste.
Berlin, Europas nest største by – delt i to av den kalde krigen, nå samlet til ett. Berlin har noen av verdens fremste universiteter, museer, musikktilbud og teater – og ikke mindre enn tre operaer! Byen som har flere museer enn regnværsdager, rosa rør, verdens største sylindriske akvarium OG flere kanaler enn noen andre Europeiske byer, inkludert Venezia.

 

Reise, overnatting og alt obligatorisk innhold er inkludert i prisen!

 

For alle våre turer gjelder følgende: Vi tar forbehold om nok antall påmeldte, endring av priser som følge av valutakurser, fly- og transporttariffer, samt uforutsette skatter og avgifter som vi ikke selv råder over. Skoleturene våre utenlands er frivillige.

 

I fellesfagene får du mulighet til å utforske, bli utfordret, og velge hva du syns er viktig. Innholdet i fellesfagene speiler skolens faglige bredde og vårt fokus på kultur, og gir erfaringer og opplevelser.

Fellesturer

Vi har både obligatoriske og valgfrie fellesturer i løpet av året.

Harstad og omegn er rikt på opplevelser, og man skal ikke gå/kjøre langt før man kan få de riktig store opplevelsene.

I Harstad er aktuelle utflukter eks. vår nabo, Trondenes Historiske Senter og Trondenes Kirke, Folkeparken, Grottebadet, Sollia Alpinanlegg, Harstad Bike Park, Golfbanen på Røkenes gård m.m.

I Kvæfjord finner vi et viktig kulturhistorisk museum, Trastad. Trastad Gård ble i 1954 åpnet som Nord-Norges første sentralinstitusjon for personer med utviklingshemming, og er i dag et museum man ikke forlater uten at det gjør inntrykk.

Øyriket rett utenfor Harstad består av Grytøy, Sandsøy og Bjarkøy, og er rik kulturhistorisk grunn med vill og uberørt natur. Her finner man alt fra fantastiske fjell til både sommer og vinteraktiviteter, en idyllisk skjærgård med muligheter til både SUP, kanopadling, kajakk og seiling og flere sjarmerende gårdsbutikker hvor man kan støtte det lokale jordbruket og kjøpe kortreist mat. Her finner man også spor fra både vikingetid og steinalder, så her kan man bokstavelig talt vandre i vikingenes fotspor.

En liten kjøretur til Narvik, så finner vi et fantastisk alpinanlegg i verdensklasse, Gondolbane, Narvik Krigsmuseum og flere andre severdigheter. Eller til innlandet og Polar Park, verdens nordligste dyrepark – hvor man kan møte både ulver, gaupe, bjørn og jerv.

Sortland, Lofoten, Senja – listen er lang og opplevelsene står i kø!

Fredagstimer
I fredagstimene er det fokus på personlig utvikling og kultur, både teoretisk og praktisk. Det kan være gjesteforedrag om aktuelle tema, diskusjoner, økonomi, rettigheter i arbeidslivet, frivillig arbeid, strandrydding, førstehjelpskurs, stressmestring, dans, friluftsliv, eller fotomaraton for å nevne noe.

Mandagstimer
Mandagstimene er en skikkelig vitaminbombe å starte uka med. Aktuelle tema kan være folkehøgskolens dannelsesbegrep, FNs bærekraftsmål, fysiske aktiviteter, og allsang.

Lørdagstimer
Dette er en gylden mulighet til å prøve noe nytt og tre ut av komfortsonen, eller bare kose deg med din favorittaktivitet. Lørdagstimene kan være både obligatoriske og valgfrie, og variere noe fra år til år. Tidligere har vi hatt lydstudio, teatersminke, isbading, kajakk, yoga, hybelmat, støpe lys, fotosafari, dragqueen for en dag, selvforsvar, og badminton.
Årbok
Vær med å bestemme hvordan skoleåret skal se ut i ettertid -lag årbok med oss! Alle de gode minnene fra året må sorteres, katalogiseres og settes inn i det som blir verdens beste avslutningsgave!

Blogg
Året på folkehøgskole i bloggform! Her er valgfaget for deg som vil prøve deg som redaktør, fotograf og skribent i bloggformat, og når skoleåret er ferdig kan du legge til blogg på cv’en din.

Buldring
Vi har bygget buldrevegg i gymsalen, og endelig er vi klar for valgfag buldring! Vi skal utforske buldreveggen på kryss og tvers, og kanskje blir det en tur til klatrehallen når vi begynner å bli proffe!

Eventmaking
Har du lurt på hvordan man lager konsert, utstilling, forestilling? Hvordan man planlegger konferanser, møter eller andre eventer? Her kan du få planlegge, prosjektere og produsere events og sceniske produksjoner i samarbeid med dine medelever!

Filmklubb
Årgangsfilmer skal nytes, Gjøkeredet, An American Beauty, Leon – mulighetene er mange! Vi ser film, lager litt popkorn og diskuterer tema og filmatiske virkemidler etter visningene.

Fixit!
Valgfaget for deg som ønsker å bli litt mer handy – som trenger å øve på å bli mer praktisk!

Fotball
Fresk trening i gymsalen – halvannen time med intens balljakt og høyt tempo!

Foto
Liker du å ta bilder? Ta med speilrefleks eller godt mobilkamera – så skal vi eksperimentere med former og farger, og skape flotte kunstverk sammen.

Friluftsliv
Sunn og morsom fysisk aktivitet i godt sosialt selskap. Opplev naturen gjennom alle årstidene i vakre Nord-Norge – og ja, vi lover et pølsebål eller to!

Gitar nybegynnerkurs
Har du aldri tatt i en gitar før? Eller har du lært deg å klimpre litt på egen hånd? Her kan du lære å spille litt gitar, akkurat nok til å imponere venner eller besteforeldre i juleferien!

Imovie – final cut! Film valgfag
For nybegynnere og for de som har erfaring fra før av. Vi blir inspirert av film, oglager egen film! Både for de som vil være regissør, fotografere/filme, lage musikk, være skuespillere og redigere.

Kreativ
Et kreativt valgfag hvor innholdet varierer fra år til år. Elevene er med på å bestemme hva vi skal gjøre, og alt av materiale står vi for.

Låtsnekring
En fantastisk mulighet til å lære hvordan man snekrer sammen en låt, en få en mulighet til å spille inn din låt i studio!

Radio Harstad
Har du lyst til å lage radioprogram, eller kunne du tenke deg å sitte i kontrollrommet og styre en spilleliste? Bli med å lage radio på Norges eneste ungdomsstyrte radio, Radio Harstad.

Skriveverksted
Har du lyst til å skrive? Dikt, sanger, noveller, dramatikk – romaner? Her kan du få hjelp til å virkeliggjøre drømmeprosjektet ditt, kanskje du får se/høre teksten din på scenen, spilt inn i studio?

Strikking
En koselig ettermiddagsstund med strikketøy og snakking, her er det mors og farsdagsproduksjon, julegaveproduksjon eller rett og slett bare strikkeglede som gjelder.

Styrketrening
Et krevende valgfag hvor du bruker din egen kropp som verktøy. Styrketreningen er i gymsalen, etter sirkeltreningsprinsippet. Og ja, du blir svett.

Swing
I regi av Kom og dans kan du delta på ulike grunnkurs og dansekvelder hver mandag i løpet av skoleåret! Fantastisk morsomt, sosialt og utrolig god trening.

Teater
Det er ingen steder i livet du IKKE har bruk for det du lærer når du driver med teater! Det er slagordet til læreren – og her er valgfaget for deg som har lyst til å utfordre og utvikle deg selv.

Teatersminke og spesialeffektsminke (sfx-sminke)
Lek med teatersminke og SFX-sminke! Lær å sminke dyreansikter, gamle folk, ulike epoker i verdenshistorien og ikke minst frost og brannskader, blåmerker, kulehull, kuttsår, brukne ben, zombier m.m.

Treningsstudio + fri tilgang til badeland!
Trening på Actic treningssenter, oppmøte registreres som 1 time pr. uke. Og det beste av alt, inkludert i treningsavgiften er ubegrenset tilgang til Grottebadet, et fantastisk badeland inne i fjellet!

Vinyl og vaffel
Et valgfagtilbud med koselig atmosfære og uendelige muligheter den kreative sjel. I førjulstida er det vanlig å jobbe flere kvelder i uka for å få til flest mulig julegaver!

Vollyball
2 timer pr uke, instruksjon i teknikk og trening, sunt og sosialt. Målet er å slå Folkehøgskolen Nord-Norge i november og desember! ?

Yoga for nybegynnere
Yoga er en treningsform som passer for alle, og du trenger ikke å være spesielt myk for å drive med yoga. Treningsformen er gunstig for pust, styrke, balanse og konsentrasjon – og ikke minst får man mer overskudd og energi.
 
Harstad Folkehøgskole er en skole med både internat, fellesrom og de fleste undervisningsrom i samme bygg, i tillegg har vi en bygning rett ved skolen, gymfløya. Her er det en egen gymsal med scene og buldrevegg, klasserom for musikkelevene, musikkstudio i kjelleren, øverom til musikk og flere friluftsliv-depot.

Hovedbygningen har en internatdel i 3 etasjer med 15 rom pr. etasje, og hvert elevrom er møblert med seng, klesskap m.m.

Les mer om skolen her
Kjøkkentjeneste
Alle elever har kjøkkentjeneste i løpet av året, to elever sammen. Lokal matkultur og kortreiste råvarer er viktig i vårt kjøkken, og du får lære å lage god mat og ta vare på fellesskapet. Arbeidsoppgaver er prepping, matlaging, baking, lage dessert, servere, og oppvask. Kanskje lærer du et triks eller to til du flytter for deg selv?

Fellesvask
Det er viktig å ta vare på fellesskapet, og det er nyttig å vite hvilket arbeid som ligger bak å holde fellesarealer ryddig og rene. Vi har to vaskedager i løpet av uka som byttes på og alle får opplæring i vasking med mopp.

Linjelærer

Bilde av Monica Frankrig Johansen

Monica Frankrig Johansen

Lærer Selvutvikling

Jeg er en engasjert lærer med bred erfaring, som er stolt av å representere disse unike linjene – de eneste av sitt slag i Norge. Jeg brenner for selvutviklingsdelen ved linja, for det er mye lettere å vite hva du skal bli, når du vet hvem du egentlig er. Jeg har studert Kultur og samfunnsfag og Religionshistorie ved UIO, og Ped ved Nord U, og har jobbet på Harstad Folkehøgskole siden 2018.

Høres dette spennende ut?

Noe du lurer på?

Ikke nøl med å ta kontakt på:
+ 47 77 04 00 70 eller 
post@harstadfhs.no