meny

Friluftsliv

Utforsk friluftslivet på naturens premisser, sammen med gode turkamerater i det eventyrlige nordnorske landskapet.

Friluftsliv

Denne linjen handler om:

  • Grunnleggende friluftslivteknikker
  • Å være en god turkamerat og skape et godt samhold på tur
  • Turplanlegging og overnattingsturer
  • Bærekraftig friluftsliv og sporløs ferdsel
  • Ulike naturtyper og dyreliv
  • Variasjon i aktiviteter, fra hav til fjell

På denne linja vil du lære grunnleggende teknikker for å ferdes trygt ute, med aktiviteter tilpasset årstidene for å få det beste ut av hver sesong. Sammen vil vi utforske den nordnorske naturen ved å dra på dagsturer og overnattingsturer i hytte, telt, eller under åpen himmel.

Vi utforsker naturen

Du lærer blant annet om utstyr, bekledning, navigasjon, sette opp leir, førstehjelp, og turmat. På sensommeren drar vi på fotturer sammen i fjellet eller fjæra, og høster mat fra naturen. Vi skal også lære om livet på og i havet gjennom fridykking, kajakk, og seiling. På vinteren er det fjellski som gjelder og vi lærer å ferdes trygt i vinterlandskapet. På Friluftsliv vil du bli kjent med deg selv gjennom å prøve forskjellige aktiviteter, oppleve mestring, være nysgjerrig og leken, og lære å ferdes i naturen på en skånsom måte. Sammen skaper vi et godt samhold i gruppa og har det hyggelig på tur.

Unik plassering

Harstad Folkehøgskole ligger midt i et eldorado av vakker natur, med et rikt dyreliv og gode mulighet for å prøve ut forskjellige aktiviteter. Rett ved skolen er vår egen gapahuk med bålplass, hengekøyetrær med utsikt over havet. Kajakker kan settes ut i fjæra rett nedenfor skolen, eller ta et bad i Haganvannet på sommeren. Kun 4 km fra skolen finnes Folkeparken med merkede turløyper og tuftepark, frisbeegolfbane, og fiske-og badeplass. Her er også Harstad Sykkelpark med VM-sertifisert Pump Track, Dirt Park, rundbaneløype og klassifiserte terrengløyper for alle nivå. Vi har alpinbakke i Harstad, Narvik og ved Riksgrensen. Kun tre timers kjøretur unna er Lofoten, Vesterålen, Andøya, Senja og Troms innland med Dividalen Nasjonalpark og Polar Park. Det er så utrolig mange opplevelser vil har lyst til å vise deg, at det største problemet er å finne tid til alt!

Praktisk info

Oppstartsdato: 21.08.2023
Avsluttes: 09.05.2024

Hva koster det?

Pris: fra 123 500,-
Lånekassen dekker: kr 123 500,-
natur. turutstyr. telt. bærekraftig. turmat. kompass. førstehjelp. dyreliv. hundekjøring. havkajakk. fjellski. snøskredkurs.
natur. turutstyr. telt. bærekraftig. turmat. kompass. førstehjelp. dyreliv. hundekjøring. havkajakk. fjellski. snøskredkurs.

Dette er linjen for deg som vil utforske den vakre og varierte naturen i Nord-Norge. Du trenger ikke ha noen erfaring med friluftsliv fra før, alle får en grunnleggende introduksjon. Det er fint om du er åpen og nysgjerrig, har lyst til å prøve forskjellige aktiviteter, ønsker å bli trygg og selvstendig på deg selv i møte med naturen, er opptatt av miljø-og bærekraft, og er motivert for å være en god turkamerat. Det er også viktig å være tilpasningsdyktig, da planer kan endre seg i siste liten på grunn av vær og føre.

I løpet av året planlegger og gjennomfører vi flere korte og lengre overnattingsturer. Vi leier DNT-hytter, sover i lavvo og gamme, hengekøye, setter opp telt, og snøhule hvis alt ligger til rette. Den nordnorske naturen byr på store opplevelser, som for eksempel: kajakkpadling i øyriket med kritthvite strender, skiturer i langstrakte fjell-landskap, eventyr til spennende kalksteinsgrotter, hundekjøring i Senja, alpakkavandring i Vesterålen, hvalsafari i Finnmark, eller overnatting under gnistrende nordlys.

I fellesfagene får du mulighet til å utforske, bli utfordret, og velge hva du syns er viktig. Innholdet i fellesfagene speiler skolens faglige bredde og vårt fokus på kultur, og gir erfaringer og opplevelser.

Fellesturer

Vi har både obligatoriske og valgfrie fellesturer i løpet av året.

Harstad og omegn er rikt på opplevelser, og man skal ikke gå/kjøre langt før man kan få de riktig store opplevelsene.

I Harstad er aktuelle utflukter eks. vår nabo, Trondenes Historiske Senter og Trondenes Kirke, Folkeparken, Grottebadet, Sollia Alpinanlegg, Harstad Bike Park, Golfbanen på Røkenes gård m.m.

I Kvæfjord finner vi et viktig kulturhistorisk museum, Trastad. Trastad Gård ble i 1954 åpnet som Nord-Norges første sentralinstitusjon for personer med utviklingshemming, og er i dag et museum man ikke forlater uten at det gjør inntrykk.

Øyriket rett utenfor Harstad består av Grytøy, Sandsøy og Bjarkøy, og er rik kulturhistorisk grunn med vill og uberørt natur. Her finner man alt fra fantastiske fjell til både sommer og vinteraktiviteter, en idyllisk skjærgård med muligheter til både SUP, kanopadling, kajakk og seiling og flere sjarmerende gårdsbutikker hvor man kan støtte det lokale jordbruket og kjøpe kortreist mat. Her finner man også spor fra både vikingetid og steinalder, så her kan man bokstavelig talt vandre i vikingenes fotspor.

En liten kjøretur til Narvik, så finner vi et fantastisk alpinanlegg i verdensklasse, Gondolbane, Narvik Krigsmuseum og flere andre severdigheter. Eller til innlandet og Polar Park, verdens nordligste dyrepark – hvor man kan møte både ulver, gaupe, bjørn og jerv.

Sortland, Lofoten, Senja – listen er lang og opplevelsene står i kø!

Fredagstimer
I fredagstimene er det fokus på personlig utvikling og kultur, både teoretisk og praktisk. Det kan være gjesteforedrag om aktuelle tema, diskusjoner, økonomi, rettigheter i arbeidslivet, frivillig arbeid, strandrydding, førstehjelpskurs, stressmestring, dans, friluftsliv, eller fotomaraton for å nevne noe.

Mandagstimer
Mandagstimene er en skikkelig vitaminbombe å starte uka med. Aktuelle tema kan være folkehøgskolens dannelsesbegrep, FNs bærekraftsmål, fysiske aktiviteter, og allsang.

Lørdagstimer
Dette er en gylden mulighet til å prøve noe nytt og tre ut av komfortsonen, eller bare kose deg med din favorittaktivitet. Lørdagstimene kan være både obligatoriske og valgfrie, og variere noe fra år til år. Tidligere har vi hatt lydstudio, teatersminke, isbading, kajakk, yoga, hybelmat, støpe lys, fotosafari, dragqueen for en dag, selvforsvar, og badminton.
Årbok
Vær med å bestemme hvordan skoleåret skal se ut i ettertid -lag årbok med oss! Alle de gode minnene fra året må sorteres, katalogiseres og settes inn i det som blir verdens beste avslutningsgave!

Blogg
Året på folkehøgskole i bloggform! Her er valgfaget for deg som vil prøve deg som redaktør, fotograf og skribent i bloggformat, og når skoleåret er ferdig kan du legge til blogg på cv’en din.

Buldring
Vi har bygget buldrevegg i gymsalen, og endelig er vi klar for valgfag buldring! Vi skal utforske buldreveggen på kryss og tvers, og kanskje blir det en tur til klatrehallen når vi begynner å bli proffe!

Eventmaking
Har du lurt på hvordan man lager konsert, utstilling, forestilling? Hvordan man planlegger konferanser, møter eller andre eventer? Her kan du få planlegge, prosjektere og produsere events og sceniske produksjoner i samarbeid med dine medelever!

Filmklubb
Årgangsfilmer skal nytes, Gjøkeredet, An American Beauty, Leon – mulighetene er mange! Vi ser film, lager litt popkorn og diskuterer tema og filmatiske virkemidler etter visningene.

Fixit!
Valgfaget for deg som ønsker å bli litt mer handy – som trenger å øve på å bli mer praktisk!

Fotball
Fresk trening i gymsalen – halvannen time med intens balljakt og høyt tempo!

Foto
Liker du å ta bilder? Ta med speilrefleks eller godt mobilkamera – så skal vi eksperimentere med former og farger, og skape flotte kunstverk sammen.

Friluftsliv
Sunn og morsom fysisk aktivitet i godt sosialt selskap. Opplev naturen gjennom alle årstidene i vakre Nord-Norge – og ja, vi lover et pølsebål eller to!

Gitar nybegynnerkurs
Har du aldri tatt i en gitar før? Eller har du lært deg å klimpre litt på egen hånd? Her kan du lære å spille litt gitar, akkurat nok til å imponere venner eller besteforeldre i juleferien!

Imovie – final cut! Film valgfag
For nybegynnere og for de som har erfaring fra før av. Vi blir inspirert av film, oglager egen film! Både for de som vil være regissør, fotografere/filme, lage musikk, være skuespillere og redigere.

Kreativ
Et kreativt valgfag hvor innholdet varierer fra år til år. Elevene er med på å bestemme hva vi skal gjøre, og alt av materiale står vi for.

Låtsnekring
En fantastisk mulighet til å lære hvordan man snekrer sammen en låt, en få en mulighet til å spille inn din låt i studio!

Radio Harstad
Har du lyst til å lage radioprogram, eller kunne du tenke deg å sitte i kontrollrommet og styre en spilleliste? Bli med å lage radio på Norges eneste ungdomsstyrte radio, Radio Harstad.

Skriveverksted
Har du lyst til å skrive? Dikt, sanger, noveller, dramatikk – romaner? Her kan du få hjelp til å virkeliggjøre drømmeprosjektet ditt, kanskje du får se/høre teksten din på scenen, spilt inn i studio?

Strikking
En koselig ettermiddagsstund med strikketøy og snakking, her er det mors og farsdagsproduksjon, julegaveproduksjon eller rett og slett bare strikkeglede som gjelder.

Styrketrening
Et krevende valgfag hvor du bruker din egen kropp som verktøy. Styrketreningen er i gymsalen, etter sirkeltreningsprinsippet. Og ja, du blir svett.

Swing
I regi av Kom og dans kan du delta på ulike grunnkurs og dansekvelder hver mandag i løpet av skoleåret! Fantastisk morsomt, sosialt og utrolig god trening.

Teater
Det er ingen steder i livet du IKKE har bruk for det du lærer når du driver med teater! Det er slagordet til læreren – og her er valgfaget for deg som har lyst til å utfordre og utvikle deg selv.

Teatersminke og spesialeffektsminke (sfx-sminke)
Lek med teatersminke og SFX-sminke! Lær å sminke dyreansikter, gamle folk, ulike epoker i verdenshistorien og ikke minst frost og brannskader, blåmerker, kulehull, kuttsår, brukne ben, zombier m.m.

Treningsstudio + fri tilgang til badeland!
Trening på Actic treningssenter, oppmøte registreres som 1 time pr. uke. Og det beste av alt, inkludert i treningsavgiften er ubegrenset tilgang til Grottebadet, et fantastisk badeland inne i fjellet!

Vinyl og vaffel
Et valgfagtilbud med koselig atmosfære og uendelige muligheter den kreative sjel. I førjulstida er det vanlig å jobbe flere kvelder i uka for å få til flest mulig julegaver!

Vollyball
2 timer pr uke, instruksjon i teknikk og trening, sunt og sosialt. Målet er å slå Folkehøgskolen Nord-Norge i november og desember! ?

Yoga for nybegynnere
Yoga er en treningsform som passer for alle, og du trenger ikke å være spesielt myk for å drive med yoga. Treningsformen er gunstig for pust, styrke, balanse og konsentrasjon – og ikke minst får man mer overskudd og energi.
 
Harstad Folkehøgskole er en skole med både internat, fellesrom og de fleste undervisningsrom i samme bygg, i tillegg har vi en bygning rett ved skolen, gymfløya. Her er det en egen gymsal med scene og buldrevegg, klasserom for musikkelevene, musikkstudio i kjelleren, øverom til musikk og flere friluftsliv-depot.

Hovedbygningen har en internatdel i 3 etasjer med 15 rom pr. etasje, og hvert elevrom er møblert med seng, klesskap m.m.

Les mer om skolen her
Kjøkkentjeneste
Alle elever har kjøkkentjeneste i løpet av året, to elever sammen. Lokal matkultur og kortreiste råvarer er viktig i vårt kjøkken, og du får lære å lage god mat og ta vare på fellesskapet. Arbeidsoppgaver er prepping, matlaging, baking, lage dessert, servere, og oppvask. Kanskje lærer du et triks eller to til du flytter for deg selv?

Fellesvask
Det er viktig å ta vare på fellesskapet, og det er nyttig å vite hvilket arbeid som ligger bak å holde fellesarealer ryddig og rene. Vi har to vaskedager i løpet av uka som byttes på og alle får opplæring i vasking med mopp.

Linjelærer

Bilde av Emilie Bollingberg

Emilie Bollingberg

Lærer Friluftsliv

Jeg er en friluftsglad vestlending med stor kjærlighet for den nordnorske naturen. Jeg har studert miljø -og utvikling og naturguiding, og har jobbet med miljøarbeid og naturveiledning i Lofoten.

Favoritten er å utforske naturen i takt med de kontrastfylte årstidene, og jeg liker både spenningsfylte utendørsaktiviteter, og det helt nære og enkle friluftslivet.

Høres dette spennende ut?

Noe du lurer på?

Ikke nøl med å ta kontakt på:
+ 47 77 04 00 70 eller 
post@harstadfhs.no