Kurslengde: Helårskurs
Linjefag: 15 timer/uke
Sted: Harstad, Nord-Norge
Skoletur: Nord-Norge/Kenya
Verdigrunnlag: Frilynt
Tilbyr: Vegetar
Oppstartsdato: 17.08.2020
Pris: fra kr 123.000
Velkommen til vår Basecamp på Harstad Folkehøgskole!
Her ligger vi rett i hjertet av en av Nord-Norges mest varierte og imponerende regioner for spennende og utfordrende friluftsliv. Livet er best ute og mulighetene er mange. Vi vil at du skal ta dine ønsker med deg til oss, for her er det rom for ønskeliste!
Dette vil du lære
- Grunnteknikker innen påkledning og pakking av sekk
- Valg av sikker rute, både sommer og vinter
- Kart og kompass samt GPS
- Bruk av ski, pulk og truger
- Oppsett av forskjellige typer telt og etablering av teltleir samt snøhule
- Mat i felt: Hvordan imponere på stormkjøkkenet, og annen alternativ matlaging ute
- Førstehjelpskurs for felt
- Snøskredkurs
- Våtkortkurs for kajakk
- Kitekurs vinter
- Forståelse av villdyradferd
- Utrolig mye om deg selv
Hva får jeg ut av ett år på Friluftsliv på Harstad Folkehøgskole?
Selve området rett rundt byen har veldig gode turer å by på, både ved hav og i skog, samt høyfjellsområder og spenstige alpine fjell. Vi har en utrolig vakker skjærgård i øyriket rett utenfor Harstad. Det er flotte padleforhold utenfor Krøttøy, sammen med sel, ørn og hval, fantastiske fuglefjell på historiske Bjarkøy og Grytøy har mange spennende fjell vi kan bestige.
I en radius av en til tre timer fra skolen har vi mye spenstig å by på. Vestover finner du fantastiske Lofoten og Vesterålen med mengder av aktiviteter i fjellene, på og ved havet. Nordover har vi Troms innland med Dividalen Nasjonalpark og Polar Park, der du vil få nære opplevelser med ulv, gaupe og de andre store skogsdyrene våre. Videre har vi Senja, Norges nest største øy, en skjult perle med dramatisk landskap, fjell, fiske og spekkhuggersafari som tar pusten fra deg.
Om vinteren bruker vi Sollifjellet alpintsenter på ettermiddagene, kun 15 minutters kjøring fra skolen. I utkanten av byens midtpunkt ligger Folkeparken, med milevis av preparerte skiløyper. Ut over vinteren kan vi dra på dagstur til Ofoten med skianlegget i Narvik, og det store anlegget ved Riksgrensen i Sverige. Vintersport mulighetene i vår region er like varierte og spennende som aktivitetene vi har om høsten og våren.
Vi har en fantastisk skjærgård. Derfor starter høsten med kajakk våtkort kurs. Det blir telturer med bålkos under flammende nordlys med morsomme røverhistorier og gode samtaler. Utfordre deg selv i en av våre mange huler vi har i nærområdet på grottevandring i lyset fra hodelykten din. Stå på fjelltoppen og se årets første sol komme opp og avslutte den blå mørketiden. Hør spekkhuggeren blåse og kjenn lukten av silda den har spist på nært hold. Bli kysset av en Ulv om du vil! Havørnsafari i Lofoten med speedbåt. Fullmåne skitur i en gnistrende verden av sølv og blått. Havfiske, isfiske og seiltur. Kajakk. Surfing og isklatring! Hva med innføring i hundekjøring?
Ut i april starter nattelyset for alvor, og døgnet vil ingen ende ta med de opplevelsene det gir med turer under en flammende Nord-Norsk nattesol. Kort sagt, her står opplevelsene i kø, og inntrykkene fra disse kommer til å være med deg i mange år fremover!
Hva gjør Friluftsliv på Harstad Folkehøgskole så bra?
Det er ikke mange skoler du får være med på å bestemme hva du vil lære, eller fordype deg i, men det får du hos oss – noe vi er veldig stolte av! Du og dine medelever er hele tiden med på å bestemme hva dere vil lære mer av og utforske videre. Under vil du se et godt utvalg av aktiviteter. Vi har selvsagt ikke med alle, og det er som sagt full mulighet for klassen til å påvirke året. Vil du virkelig satse, så får du muligheten til å drive med friluftsliv 24/7. Utfluktene våre er direkte knyttet til faget, det perfekte for deg som ønsker et år for å være med i et friluftsfellesskap og for å utvikle deg som menneske.
Friheten til å velge det som engasjerer deg
Kunne du tenke deg å lære deg å stå på en scene eller snekre en egen låt, liker du bedre å tegne eller lage film, eller kanskje du har lyst til å arbeide som assistent på dansekurs med utviklingshemmede ungdom? Som elev ved Harstad Folkehøgskole har du mulighet til å velge minst to valgfag ved siden av linjefaget ditt. Dette gir deg mulighet til å prøve noe helt nytt bare fordi du har lyst!
Studieturer: Kenya
Nord-Norge er langstrakt, og har mye å by på, som er vel så eksotisk som en utenlands studietur. Vi har mange gode og spennende kontakter i de tre Nordnorske fylkene, så det blir mange interessante ekskursjoner landsdelen rundt.
Allikevel har vi en reise som kommer til å skille seg ut i tillegg til de «vanlige» turene våre: Kenya.
Vårt afrikanske eventyr er som oftest satt til februar/mars når vinteren for alvor har satt seg i nord. Sammen med våre mangeårige kontakter i Kenya har vi satt sammen et opplegg som du kommer til å huske i mange år fremover!
Alle turer er inkludert i linjepengene: reise, kost og programoppsatte aktiviteter. Vi setter opp vaksineprogram for Kenya, men dette er ikke inkludert da det varierer hvor mye den enkelte har fra før av nødvendige vaksiner. Reiseforsikring og lommepenger kommer og i tillegg.
Kenyaturen har et unikt opplegg som det bare er å begynne å glede seg til allerede!
Et afrikansk avbrekk fra nord-norsk vinterkulde.
Nord-Norge er vårt hovedsatsnings område. Vi utvider vår horisont når mars kommer, og vinteren har satt seg. Da reiser Friluftsliv ned til Kenya for et tropisk eventyr.
Mange er vi som drømmer om å dra på klassisk safari i Afrika. Vi starter denne skreddersydde turen i mars med Land Cruiser-safari i nasjonalparken Masai Mara. Deretter følger vi opp med bushwalks og teltliv i den afrikanske villmarka lenger øst sammen med lokalkjente fra Maasai-folket, på ekte friluftlivs vis. Ingenting gir en klarere stjernehimmel enn den afrikanske natta! Et mangeårig vennskap med en Kenyansk Maasai-familie, ivaretar sikkerheten og gjør dette eventyret mulig. Turen avsluttes med et par dager i Nairobi for å oppleve noe av det denne øst-afrikanske metropolen har å tilby før vi flyr hjem.
Kan det bli mer eksotisk enn det?
Klasserom og utstyrsdepot.
Det meste av læring på Friluftsliv skjer selvsagt i felt, men mye av nye ferdigheter som skal læres gjennomgås først inne på skolen. Du skal ikke være redd for å prøve nye aktiviteter: Hos oss starter vi alltid med det grunnleggende.
I tillegg har vi et velutstyrt depot for fellesutstyr av høy kvalitet. Om du ønsker å vite mer om dette, kan du gå inn på den virtuelle rundturen på topplinja og velge «Friluftsliv Depot» på nedtrekksmenyen. Du manøvrerer deg rundt i bildet, og kan utforske detaljene ved å klikke på infoknappene. https://www.vpix.net/751103
Det er to dedikerte friluftsliv elever som har ansvaret for å holde orden på depot. Bare disse har nøkkel til rommene. Å være depotelev er noe man må ønske å være 🙂
Felttilvenning og matlaging i felt
For at det skal være mulig å få gjennomført alle aktivitetene er vi avhengig av å bruke teltene. Skal du ha det godt i teltet og på tur er du avhengig av å skaffe seg nok søvn og både god og nok mat. Derfor prioriterer vi tungt dette med rutiner rundt etablering av leir og teltlivet. Vi bruker småtelt, lavvo eller lagstelt, avhengig av hva vi skal gjøre. Å håndtere kokeapparatet er viktig for varme, tørking av klær og telt og ikke minst for matlagingen! Vi bruker både brenneren og bål til å lage alt fra vanlig mat til gourmetmat-a-la-felt.
Vi ønsker at alle skal tilegne seg ferdigheter slik at de trives i felt.
Oppstart og høst.
Vi kommer til å bruke tid i begynnelsen av skoleåret til å tilegne oss grunnleggende kunnskaper om å være på tur, slik at vi får alle opp på samme nivå. Dette er også tiden for at klassen skal bli skikkelig godt kjent med hverandre. Vi drar på fotturer både lokalt og lengere borte fra skolen. Noe er dagsturer og noe er overnattingsturer.
Slutten av august og september er tiden da det arktiske sommerlyset bryter mot mørke kvelder med heftige farger. Dette er virkelig tiden for å sitte ved bålet, mens mørket senker seg rundt oss.
Toppturer
Nærområdet er preget av alpint landskap. Fjellene ikke nødvendigvis så høye, men utrolig heftige å gå opp på og ikke minst få stå på toppen og se utover.
Gled deg! Dette er utrolig flott!
Kajakk
Skolen ligger rett i fjæra og vi har en magisk skjærgård rundt oss. Skolen har investert i ny spesialhenger med kajakker i forskjellige størrelser, tørrdrakter og alt utstyr som skal til for sikker bruk av utstyret.
Noe av det første vi gjør etter oppstart er å kjøre våtkortkurs med profesjonelle instruktører. Etter dette får du en godkjenning som gjør at du kan bruke kajakkene gjennom hele året, også om vinteren når sola er tilbake.
Lofoten
Selv om nærområdet rundt Harstad er helt fantastisk å utøve alle typer friluftsliv i, reiser vi selvsagt også en del rundt. Lofoten er bare tre timer unna, så klart vi må utforske denne bildeskjønne øygruppen i vest. Du får oppleve Lofoten allerede på høsten.
Vesterålen
Alle kjenner til Lofoten, men Vesterålen har akkurat det samme imponerende landskapet, bare uten så mange tilreisende. Sortland, Stokmarknes, Godfjord, Myre, Stø, Nyksund og Andøya.
Vesterålen ligger nord for Lofoten og vest for Harstad på fylkesgrensa mellom Troms og Nordland, bare to timer unna og byr på heftige opplevelser.
Senja: Eventyrøya!
Senja er Norges nest største øy, bare slått av Hinnøya som Harstad ligger på. Senja er et Norge i miniatyr fra innersiden mot fastlandet til de dramatiske fjellene mellom trange fjorder på yttersiden. Mange av fjellene her er sagnfjell med historier om kjempetroll som er blitt til stein. Har du hørt om Senjatrollet?
Fiskevær og trivelige folk. Her vil du bli imponert, og det er derfor vi skal legge veien dit i løpet av skoleåret.
I´ve been kissed by a wolf!
Vi er så heldige å ha Arctic Wildlife Center, Polar Park med nasjonalt rovdyrsenter i Salangsdalen på Troms innland. Dette er et sted der du lærer mye om dyrene som befinner seg i skogene våre. Dette er ikke en tradisjonell dyrepark, men et sted der dyrene har svære innhegninger å bevege seg på. Om de vil ha fred, så trekker de seg bare tilbake. Vi blir kjent med den fantastiske lille gjengen dyrepassere som lever og ånder for dyrene sine. De er utrolig talentfulle i jobben sin og du får lære mye av dem.
Kjendis tvillingbjørnene Salt og Pepper holder til her. Det mest spennende vi får gjøre er å gå inn til ulvene. De er ikke tamme, men er sosialiserte, slik at så lenge vi besøker ulveflokken på deres premisser går alt helt fint (og det har det alltid gjort).
Polar Park ligger 2,5 time fra skolen.
Havørn safari: Go Large Now!
Havørnen er Nord-Europas største rovfugl, og den fjerde største fuglen i verden. Vi har mange av dem i nærområdet, men det vanskelige er å klare å komme nært innpå dem. Våre kontakter bruker RIBér for å ta oss ut i storslåtte områder der havørna bor. Disse karene vet hvordan de skal få ned ørna, og det er virkelig imponerende å få oppleve denne svære fuglen rase forbi, bare noen meter unna båten!
Elgjakt
Høst er jakttid. I oktober er vi invitert med på elgjakt på Dyrøya. Om ikke vi får utføre selve nedskytingen, får vi være med på drivingen og tilberedelse av slaktet. Det siste er frivillig om noen ikke vil være med på dette, men det anbefales! Vi brenner leirbål på kvelden og forteller røverhistorier, og ligger i lavvo på natten.
Fiske
Vi vil fiske en del, både i ferskvann og på hav, selv om det ikke er en stor del av programmet vårt. Da får du opplæring i å tilberede forskjellige måltider av fangsten din.
Hvalsafari
ALLE er betatt av disse store og fasinerende pattedyrene. Disse dyrene lever livet sitt ute på storhavet, og vi er så utrolig heldige at de kommer inn til kysten mellom nordre Nordland, Troms og søndre Finnmark.
Man kan oppleve dem året rundt utenfor Andenes i Vesterålen. I den store silde migrasjonen myldrer det av forskjellige typer hval og spekkhuggere. Dette foregår i perioden sen oktober til tidlig januar og da kan vi oppleve hvalene både nærmere Harstad, på Skjervøy og rundt Tromsø før silda igjen går ut av fjordene og hvalen forsvinner ut på storhavet igjen.
Derfor drar vi på langtur nordover i tidlig november før lyset forsvinner.
Paddle med hval!
Om vi er heldige og forholdene er rette når vi drar nordover, kan de som ønsker det få paddle oppblåsbar SUP (Stand Up Paddle) på fjorden med hval rundt seg. Dette avhenger selvsagt av forholdene og instruktørens vurdering. Det kan høres skummelt ut å paddle blant hval og spekkhuggere, men disse dyrene har mer kontroll enn vi har der ute. -Og vi står ikke på menyen deres. Men det er imponerende nok å stå ombord i båten å oppleve dette gigantiske silde gildet.
Inflatable SUP (Stand Up Paddle)
SUP er en rolig aktivitet. Den tykke neopren våtdrakten du bruker gjør at dette er en helårsaktivitet. Det ser nesten ut som et slags surfbrett der du bruker en åre til å komme deg frem med. Blir du dreven kan du surfe bølger og styre med åren, og skal vi ha det ekstra gøy tar vi brettene med oss opp på et jorde, skrur av styrefinnen under og aker ned bakkene i god fart!
SUP er veldig god rekreasjon på stille dager.
Skiløyper i nærområdet av skolen
Harstad ligger nært til gode trenings- og utfartsområder. 10 minutter med bil fra skolen ligger Folkeparken med kilometervis av turstier som kan kombineres til den lengden man ønsker på treningsøkta. Når vinteren kommer er parken et eldorado for skiløpere. Folkeparken har lysløyper. I tillegg har vi Kvæfjordmarka i nabokommunen, ca 20 minutter fra skolen. Disse to stedene har godt preparerte løyper vinteren igjennom, og er gode steder for trening på kveldene når vi ikke er bortreist eller har tjeneste som strekker seg utover ettermiddag/kveld.
Sollifjellet Alpinsenter
Sollia er byens egen slalombakke: 7,3 km løyper over 320 høydemeter fra topp til bunn. Bakken ligger bare 8 km nord for sentrum og med to flombelyste traseer er dette en perfekt kveldsaktivitet.
Det er veldig kjekt å trene skikjøring her om du trenger det, slik at ikke skiene er en utfordring når vi kommer til kite-kurset utpå senvinteren.
Riksgränsen Alpinsenter, Sverige
I øst mot Narvik, akkurat over grensen til Sverige, ligger Riksgränsen. Dette er et av Sveriges største anlegg, og er åpen på dagtid. Anlegget er relativt stort, og har gode muligheter for både off-piste og trasékjøring. Vi bruker å ha oss noen dager her når sola begynner å varme på slutten av vinteren. Riksgrensen ligger så høyt at de faktisk har nattåpen noen dager om sommeren så man kan stå på ski i midnattsol!
Snøskredkurs
Med alle vinteraktivitetene vi har, er det et krav at vi gjennomfører skredkurs. Ikke bare det rent praktiske i å bruke utstyret, men vi går også dypt inn på dette med å forstå snøens konsistens og hva som påvirker denne, slik at du kan gjøre et sikkert veivalg med de hjelpemidlene du har tilgjengelig. Linja har egne skredsøkersatser med Barryvox sender/søker, stang og skredspade som du får utlevert igjennom skoleåret.
Nordlys
Noen synes det er litt skummelt med mørketid. Tvert imot; dette er den flotteste tiden! Om du sitter inne i desember og ser ut ja så er det mørkt. Om du kommer deg ut slik Friluftsliv gjør, så ser du at det bobbler i lys. Harstadregionen ligger midt der nordlysbeltet treffer land på sin vei rundt nordpolen. Vi er så mye på tur at vi kan garantere deg at du vil se nordlyset flere ganger i løpet av skoleåret. Om du har fotointeresse kan linjelærer Tommy lære deg å fange fenomenet på film på en spennende måte.
Vi garanterer deg – det vil bli noen kvelder der det kommer til å bli svært vanskelig å krype ned i soveposen i teltet!
Vi ønsker årets første sol velkommen!
Mørketiden er ikke lang på skolens breddegrad: fra slutten av november til tidlig i januar.
Når tiden er inne og været er klart, står vi tidlig opp og går på en egnet fjelltopp og ønsker årets første sol velkommen 🙂
Grottevandring
Området rundt Harstad har mange imponerende grotter å utforske. Hvor mye tid vi bruker på dette avhenger av interessen til klassen, men en grotte MÅ vi ha med oss: Trollkirka.
Grottesystemet har en kartlagt lengde på 2 031 meter og anslått ytterligere 4 000 meter som ikke er kartlagt. Vi tar oss bare inn til «sakristiet» av grottesystemet – til Trollkirka, en 13 meter høy katedral.
Grotta ligger i skogen mellom de to innsjøene Lavangsvatnet i øst og Annfinnvatnet i vest, rundt 2,5 kilometer nord for bygda Tårstad. Elva fra Arnfinnvannet renner ned i grotta etter ca 500 meter. Hvor dette vannet til slutt renner ut er ennå ikke kjent.
En gøy og anderledes aktivitet.
Isklatring
Linja har veldig godt utstyr for å drive isklatring. Vår meget dyktige eksterne instruktør kurser oss opp i denne spennende aktiviteten. Det er flere trygge steder i nærområdet der isen er stabil og god.
Høyfjellscamp
Vi planlegger en skitur på høyfjellet i april der vi også skal bygge snøhule og overnatte i denne. Høyfjellscamp setter større krav til ferdighetene til deltagerne, og gjennomføres mot slutten av skoleåret når vi kan alle knepene.
Hundekjøring
Både på Svalbard og på fastlandet kommer vi i kontakt med sledehunder og hundekjøring. Dette er en så flott sport, og man blir så glad i disse firbente vennene at hundeeierne må ta vareopptelling på hundene når vi drar for å se at vi ikke stikker av med en favoritt eller to 🙂
Det sies at å kjøre snøskuter er som å kjøre motorbåt – målet med turen er å komme frem. Men hundekjøring er som å ferdes med seilbåt – turen er målet…
Kite Camp ved Schibevaag Adventure
Kari Schibevaag. Vi er dette fyrverkeriet av en dame evig takknemlig for alt hun gjør for oss innen vannsport, og ikke minst holde Kitekurs for oss. Dessuten er hun så gøy å være på tur med: alltid noen sprell! Kari er tidligere mange ganger verdensmester i både vann- og vinter-kite. Bedre læremester skal man lete lenge etter.
Nord-Norsk surfing
Surfing. Ordet setter bilder i hodene våre som lar oss reise til hvite strender og varmt vann på Hawaii. Nord-Norge er ikke det første som popper inn. Men nettop dette er det som er så gøy. Noe av det mest eksotiske de store surfeheltene ute i verden kan gjøre, er å komme til Lofoten om vinteren for å surfe. Vi har det nært, klart vi må gjøre det. Surfing er litt vanskelig, og man blir raskt sliten av å bakse ute i bølgene. Men du verden så gøy! Det er Schibevaag Adventure som sørger for at vi får til dette eventyret.
Seilbåt
Harstadregionen kan by på en fantastisk skjærgård. I april prøver vi å få til noen dager med seilbåttur, der klassen lærer å sette seil og ellers lære hva rutinene er på tur med en slik båt. Sjølfiskede råvarer til egenprodusert fiskesuppe. Man får ikke ferskere råvarer. Uvurderlig godt.
Solotur: Alenedøgn
På slutten av skoleåret forventer vi at elevene har tilegnet seg gode kunnskaper for å være på tur – også alene. Noen ganger kan det være direkte godt å få være alene i marka over tid.
Tidlig i mai gjennomfører Friluftsliv et alenedøgn der oppgaven settes ut ifra dialog med klassen. Etter at man har fått tildelt turoppgaven og turområde, må man selv vurdere hvordan man vil overnatte, hvilket utstyr man vil ta med og hvilken mat man vil lage. Man må vurdere værmelding, område man skal ta seg frem i og man skal selv skal velge campsted.
Vi velger oss mai slik at elevene kan få oppleve det å ligge ute i den lyse nord-norske vårnatta med yrende fuglekvitter, mens man ligger ved leirbålet og ser på sola som ruller i horisonten på natta. I vår ble det observert mye dyreliv, både seler, havørn og elg.
Forhåpentligvis klarer alle å kose seg: Home alone, in a home away from home…
Utstyrsliste
Klær og sko
- Vindtett/vanntett jakke og bukse: Litt «baggy» vindtett/vanntett ytterbekledning.
- Tursko
- Fjellstøvler som ikke er for trang. Husk ullsåler til disse
- 2 sett med ullundertøy. Obs: ikke superundertøy
- Tykke ull-lester + ull-sokker
- Tykk ullgenser (evt fleece)
- Luer (1 lettere strikket og 1 vindtett) + hals/buff
- Ull balaklava
- Vind/vanntette votter
- Helst vindtett
- Fotposer om du tar deg råd
Friluftsutstyr
- Storsekk (minimum 60L, helst 75+)
- Dagstursekk 40L
- Liggeunderlag
- Sovepose (tenke smart, to poser inni hverandre blir kanskje en god vinterpose)
- Turkniv/multi tool
- Ståltermos
- Turbestikk + kopp, skål og tallerken
- Førstehjelpsutstyr, lett personlig
- Hodelykt (viktig). Anbefaler LED Lenser eller kraftig MagicSkine lykt fra XXL
- Slalombriller og solbriller
- Kamerautstyr? Ta med, eller spør Tommy om du vurderer å kjøpe
Skiutstyr
- Fjellski/turski (og løypeski). Staver med stor trinse, skifeller om ønskelig
- Slalom-/Randonee-/Telemarkutstyr
- Gamasjer
- Randoneesko egner seg forøvrig godt til å montere isklatrestegjern på
Du trenger ikke å ta med skiutstyr før etter høstferien. Det er nok å dra på ved oppstart.
Det er lov å bruke hodet! Bruk det man har og/eller kan låne. Er det noe man trenger, så kjøp gjerne brukt. Turglede trenger ikke koste skjorta! Det selges ufattelig mye utstyr og klær på nettsider som finn.no, diverse forum på facebook og lignende, og man finner også mye bra utstyr på f.eks. Fretex eller andre bruktbutikker. Dette året skal brukes til å bygge erfaringer, også ang turutstyr. Kanskje man vil oppgradere etter hvert?
Dette vil bli læreren din
Dette er Tommy Simonsen
Friluftsmann, eventyrer og fotograf, samboer og familiefar. Han har vært lærer i folkehøgskole systemet siden 2008. Friluftsglad nordlending med hovedfokus på Nord-Norge og Svalbard, men har også flere lange ekspedisjoner bak seg fra Mellom-Amerika, Patagonia, Antarktis, Asia, Øst-Afrika og Madagaskar.
Tommy har reist mye i landsdelen og har dermed et enormt kontaktnettverk som vi alle vil få nytte godt av i løpet av skoleåret.
Epost: tommy@harstadfolkehogskole.no
Telefon: 770 400 70 / 932 03 304