meny

Inga Sami Siida

Inga Sami Siida er en reindrifts gård basert ute ved Sortland. En idyllisk plassering kombinert med god kunnskap innenfor sitt felt. Som de sier selv på nettsiden: "Som reindriftsame har du ikke en typisk "ni til fire" jobb. Å være reineier er en livsstil."

Inga Sami Siida er en nydelig gård på utsiden av Sortland hvor familien Inga har reindriften sin. Sammen med sine unger har de holdt driften gående, i tillegg til tilbud for turister som ønsker å lære mer om den samiske kulturen. Vi fikk et utrolig fint møte med noen av reinene deres, som vi matet med lav. Inne i grillhytta hadde vi lunsjbål og hørte Laila fortelle om samisk kultur og historie. Blant annet om deres forfedres reise fra Sverige, samt hvordan de drifter det i dag i en mer moderne tid. De har mange kule tilbud for turister som man kan finne på nettsiden deres: https://ingasamisiida.no

Møter med rein.

Laila sendte rundt flere ting som vi fikk se up-close, deriblant lykkebein og skaller. Hele veien var det åpent for spørsmål hvis noe var uklart, som gjorde dette til et veldig lærerikt besøk.

Oppi i alt dette var det interessant å høre historier om barna deres og hvordan det har vært vanskelig å få samisk i skolen, noe man har krav på. Vi kan enda i dag se og oppleve konsekvenser fra tidligere fordommer. Senest i skrivende tid ser vi oppstyret rundt Fosen vindmøllene. Vi lærer i teorien at vi er veldig inkluderende og demokratiske, men vi har nok en lang vei å gå for å få det praktiske på plass.

Tusen takk til Inga Sami Siida for at vi fikk komme innom, håper vi sees igjen!