meny

Hvordan spille gitar med capo?

Stipendiat Øyvind Liland ved Music Live Studio på Harstad Folkehøgskole viser deg hvordan du enkelt kan spille gitar med capo.
Hvordan spille gitar med capo

En capo, eller kapotast som det egentlig heter, er et redskap for å oppnå en bestemt effekt når man spiller på et strengeinstrument med gripebrett, for eksempel gitar.

– Jeg bruker capo for å endre toneleiet, alt etter som om man vil synge lavere eller lysere. Her [i videoen] har jeg satt capo-en over 5-strengen for å få en spesiell klang, sier Øyvind.

En capo kan også være et godt redskap for nybegynnere for å gjøre det enklere å holde et grep, eller hvis du har små hender.

– Når du skal leke deg med capo er mitt beste tips å bare prøve seg frem. Siden en standard capo endrer alle strengene uniformt, kan man fremdeles bruke helt vanlige grep for å lage harmonier, sier Øyvind.

Blant dyktige instrumentalister som tidvis benytter capo finner vi blant annet Richard Thompson, Eric Clapton og Mark Knopfler. Joni Mitchell er blant visesangerne som blir ansett for å ha en lett gjenkjennelig signatur i gitarspillet sitt, og sammen med mange alternative stemminger, har capo vært et tilbehør hun har benyttet hyppig.

Stem gitaren utenom standarden

Det er ikke bare med capo man kan oppnå et spennende lydbilde. Øyvind anbefaler også å eksperimentere med hvordan gitaren stemmes.

– Normalen er jo å stemme gitaren i e-standard, som har tonene E, A, D, G, H og E, men det finnes mange alternative måter å stemme gitaren på. Slik som jeg spiller nå [i video] er gitaren stemt i C, G, A#, G, F og C. Dette er inspirert av noen av heltene mine som spiller i den tuningen, sier Øyvind.

Alternative stemminger

Her er en liste over alternative måter å ha gitaren stemt på:

D – A – D – G – H – E [Nedstemt D – drop D]

D – G – D – G – H – D [Åpen G – open G]

C – G – C – G – C – E [Åpen C – open C]

D – A – D – F# – A – D [Åpen D – open D]

E – A – C# – E – A – E [Åpen A – open A]

D – A – D – G – A – D [Som en Dsus4 akkord – kalles’dad gad’]

E – A – D – F# – H – E [Rennesanse lutt stemming]

D – A – D – D – A – D [Brukt i irsk og skotsk folkemusikk – kalles ‘dad dad’]